IK WIL GRAAG KENNISMAKEN MET DE SCHOOL

zondag 17 maart 2019 van 14h tot 17h :
opendeurdag met rondleidingen doorheen de hele school

IK WIL MIJN KIND INSCHRIJVEN
De basisregel voor inschrijven is: wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. Er zijn echter uitzonderingen. Zo worden er decretaal drie voorrangsgroepen vastgelegd. Voor elk van deze groepen worden specifieke inschrijfperiodes vastgelegd. De data van deze periodes vind je hieronder. Deze data zijn overigens dezelfde voor alle scholen op grondgebied Aalst.

vanaf 4 februari 2019:
inschrijvingen voor broers/zussen van leerlingen en kinderen van personeel
!!Schrijf uw kind zo snel mogelijk in!!

van maandag 18 maart tot en met vrijdag 29 maart 2019:
algemene inschrijvingen, rekening houdend met de vooraf afgesproken aantallen over bepaalde doelgroepen

vanaf maandag 1 april 2019:
vrije inschrijvingen

MIJN KLEUTER GAAT VOOR HET EERST NAAR SCHOOL…

instapdata
Vanaf de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden mogen kleuters naar school.
Dit kan echter alleen op de instapdata.
De instapdatum voor je kleuter kan je eenvoudig berekenen
via website Onderwijs Vlaanderen.

Dit zijn de instapdata van het schooljaar 2019-2020:

• 2 september 2019 >> geboren ten laatste op 02/03/2017
  • 4 november 2019 (na de herfstvakantie) >> geboren ten laatste op 04/05/2017
  • 6 januari 2020 (na de kerstvakantie) >> geboren ten laatste op 06/07/2017
  • 2 februari 2020 >> geboren ten laatste op 02/08/2017
  • 2 maart 2020 (na de krokusvakantie) >> geboren ten laatste op 02/09/2017
  • 20 april 2020 (na de paasvakantie >> geboren ten laatste op 20/10/2017
  • 25 mei 2020 (na Hemelvaart)>> geboren ten laatste op 25/11/2017
  • 1 september 2020 (na de zomervakantie) >> geboren ten laatste op 31/12/2017

Is uw kindje later geboren? Dan mag het pas instappen in het schooljaar 2020-2021.

voorbereiden

Wil je je kleuter voorbereiden op de kleuterklas? Download dan de gratis startersgids van de Vlaamse overheid. Je vindt deze hier.

een bezoekje aan de klas

De kleuter komt samen met zijn/haar ouders een kijkje nemen in de klas voor de eerste schooldag.  Samen maakt u kennis met juf Sonja en de klasgenootjes

Dinsdag 19 februari 2019 om 9 uur verwachten we
de kleuters die instappen op maandag 11 maart, dinsdag 23 april en maandag 3 juni 2019.

zindelijkheid

Van kinderen die naar school gaan, verwachten ouders dat ze heel wat nieuwe dingen leren. En terecht! Dat is niet anders bij peuters. De kleuterjuf zelf wil niets liever dan de peuters allerlei nieuwe dingen bijbrengen. Want in een peuterklas wordt er op een even zinvolle manier geleerd als in de andere kleuterklassen.
De voorbije jaren wordt dit in de peuterklas jammer genoeg steeds moeilijker. De kleuterjuf moet zeer veel tijd (te veel tijd) investeren in het verschonen van luiers en in zindelijkheidstraining. Dit is jammer want dit gaat ten koste van de onderwijstijd.

Als school vinden wij dat het de taak van de ouders is
om hun kinderen zindelijk te maken.
Dit is niet de taak van de kleuterjuf.

Enkele tips om hier thuis aan te werken:

•  De ideale leeftijd voor zindelijkheidstraining is tussen 18 maanden en 2 jr.
  •  Zorg dat er thuis een potje staat zodat je kind hieraan went.
  •  Kinderen bootsen na wat mama of papa doet. Neem je kind daarom af en toe mee als je naar toilet gaat.
  • Geef het potje een vaste plaats bv. op de badkamer, in het toilet
  •  In het begin is op het potje gaan zitten, al een stap in de goede richting.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kind een minuutje of twee blijft zitten.
  • Zet je kind op vaste tijdstippen op het potje (bv. Elke ochtend, voor of na het eten, net voor het in bad gaat, net voor het slapen gaan, …)
  • Blijf in de buurt. De aanwezigheid van mama of papa is voor kinderen op die leeftijd zeer belangrijk.
  • Laat je kind niet langer dan 5 min. zitten.
  • Laat aan je kind blijken dat je blij bent als hij/zij in het potje plast. (dikke duim, bravo doen, een knuffel geven)
  • Zindelijkheidstraining vraagt tijd. Ook al plast je kind soms al op het potje, er zullen zeker nog ongelukjes gebeuren. Word daar niet boos om.
  • Laat je kleuter regelmatig zonder pamper lopen. Zo voelt hij/zij wanneer er pipi/kaka in de broek is.
  •  Zorg voor makkelijke kledij als je kleuter in het begin op het potje gaat.

VEEL SUCCES!