MIJN KLEUTER GAAT VOOR HET EERST NAAR SCHOOL…
instapdata

Vanaf de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden mogen kleuters naar school.
Dit kan echter alleen op de instapdata.
De instapdatum voor je kleuter kan je eenvoudig berekenen via website Onderwijs Vlaanderen.
Dit zijn de instapdata van het schooljaar 2018-2019:

• 3 september 2018 >> geboren ten laatste op 03/03/2016
  • 5 november 2018 (na herfstvakantie) >> geboren ten laatste op 05/05/2016
  • 7 januari 2019 (na kerstvakantie) >> geboren ten laatste op 07/07/2016
  • 1 februari 2019 >> geboren ten laatste op 01/08/2016
  • 11 maart 2019 (na krokusvakantie) >> geboren ten laatste op 11/09/2016
  • 23 april 2019 (na paasvakantie >> geboren ten laatste op 23/10/2016
  • 3 juni 2019 (na Hemelvaart)>> geboren ten laatste op 03/12/2016

Is uw kind later geboren? Dan mag het pas instappen in het schooljaar 2019-2020.

een bezoekje aan de klas

De kleuter komt samen met zijn/haar ouders een kijkje nemen in de klas.
Samen maakt u kennis met juf Sonja en de klasgenootjes

Dinsdag 11 december om 9 uur verwachten we
de kleuters die instappen op maandag 7 januari en vrijdag 1 februari .

Dinsdag 19 februari om 9 uur verwachten we
de kleuters die instappen op maandag 11 maart, dinsdag 23 april en maandag 3 juni.

zindelijkheid

Van kinderen die naar school gaan, verwachten ouders dat ze heel wat nieuwe dingen leren. En terecht! Dat is niet anders bij peuters. De kleuterjuf zelf wil niets liever dan de peuters allerlei nieuwe dingen bijbrengen. Want in een peuterklas wordt er op een even zinvolle manier geleerd als in de andere kleuterklassen.
De voorbije jaren wordt dit in de peuterklas jammer genoeg steeds moeilijker. De kleuterjuf moet zeer veel tijd (te veel tijd) investeren in het verschonen van luiers en in zindelijkheidstraining. Dit is jammer want dit gaat ten koste van de onderwijstijd.

Als school vinden wij dat het de taak van de ouders is
om hun kinderen zindelijk te maken.
Dit is niet de taak van de kleuterjuf.

Enkele tips om hier thuis aan te werken:

•  De ideale leeftijd voor zindelijkheidstraining is tussen 18 maanden en 2 jr.
  •  Zorg dat er thuis een potje staat zodat je kind hieraan went.
  •  Kinderen bootsen na wat mama of papa doet. Neem je kind daarom af en toe mee als je naar toilet gaat.
  • Geef het potje een vaste plaats bv. op de badkamer, in het toilet
  •  In het begin is op het potje gaan zitten, al een stap in de goede richting.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kind een minuutje of twee blijft zitten.
  • Zet je kind op vaste tijdstippen op het potje (bv. Elke ochtend, voor of na het eten, net voor het in bad gaat, net voor het slapen gaan, …)
  • Blijf in de buurt. De aanwezigheid van mama of papa is voor kinderen op die leeftijd zeer belangrijk.
  • Laat je kind niet langer dan 5 min. zitten.
  • Laat aan je kind blijken dat je blij bent als hij/zij in het potje plast. (dikke duim, bravo doen, een knuffel geven)
  • Zindelijkheidstraining vraagt tijd. Ook al plast je kind soms al op het potje, er zullen zeker nog ongelukjes gebeuren. Word daar niet boos om.
  • Laat je kleuter regelmatig zonder pamper lopen. Zo voelt hij/zij wanneer er pipi/kaka in de broek is.
  •  Zorg voor makkelijke kledij als je kleuter in het begin op het potje gaat.

VEEL SUCCES!